För att undersöka hur effektiv vår tvål är har vi valt att jämför vår tvål med fast tvål, flytande tvål och handsprit. Det vi vill ta reda på är mängden bakterier som är kvar efter att man tvättat händerna med samtliga produkter.

Därmed behövde vi först använda en metod för att få bakterier. Genomförandet av den metoden var följande:

 1. Tvätta händerna i 1 minut med flytande tvål. Detta ska göras ordentligt,enligt instruktioner som finns utskrivet.
 2. Återfukta händerna med jojobaolja (2 droppar). Vänta i ca 1 min.
 3. Lägg den hand som ska användas i sanden och rör om i 20 sekunder.
 4. Borsta av de största resterna av sanden, först med papper och sedan med den andra handen.
 5. Tvätta händerna med produkt nr 1 i 30 sekunder. Man behöver inte gnugga ovanligt mycket. Gällande vår tvål (som är i pulverform) är det viktigt att borsta bort det mesta av pulvret.
 6. Svabba med svabbpinnen mellan pekfingret och långfingret och sedan fortsätt ut över långfingrets topp och över nageln.
 7. Stoppa tillbaka svabbspinnen i saltlösningen
 8. Testa produkt 1 på samtliga testpersoner.
 9. Upprepa steg 2-9 med samtliga produkter (var för sig)


Efter att vi genomfört den här delen av laborationen var det dags att odla fram bakterierna med hjälp av agarplattorna (se vårt tidigare inlägg om agarplattor). Då använde vi följande metod:

 1. Placera ett rör i taget på vortexen. Håll kvar röret i 20 sekunder.
 2. Sätt på brännaren och tänd den.
 3. Bränn en glaspipett på mitten och vid spetsen så att det böjer sig.
 4. Droppa 0,1 ml av saltlösningen med en pipett på mitten av agarplattan. Ta glaspipetten och raffla/stryk ut lösningen över agarplattan. Agarplattan ska snurras samtidigt, locket ska ligga nära brännaren upp och ned, och agarplattan ska också vara nära brännaren.
 5. Ställ agarplattorna rättvända i värmeskåpet tills lösningen torkat in. Sedan vänd plattorna till upp och ned. Låt stå i värmeskåpet i ca. två dygn.

Därefter är det dags att analysera vårt resultat. Detta gör vi genom att ta bilder av agarplattorna – mot en mörk bakgrund. Därefter räknar vi ut mängden bakteriekolonier, som mäts med måttet CFU/ml (antal bakteriekolonier/mängden lösning).


Vårt resultat kommer att presenteras senare.